Big , HELP :P
Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek
Zwiń
X
-
lu5asz, jak dla mnie zestaw jest o.k. Mam tylko jedno "ale". Jęsli będizesz wszystko robił ręcznie, to zamiast MEGUIARS DEEP CRYSTAL STEP 1 wziąłbym SwirlX, bo step 1 jest tak delikatny że ręcznie nie bedzie praktycznie widac żadnych efektów pracy z nim.
Ja nie przepadam tylko za woskiem Collonite 476, ale co kto lubi.
[ Dodano: Wto 06 Mar, 12 09:55 ]
natash, zdecydowanie bierz ten: http://www.excede.pl/poor...36-ml-p219.html
Aha i pamietaj że wosku nakłada sie bardzo cieniutką warstwę.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez natashhttp://showcarshine.pl/19...roku-2009-.htmlOctavia 2 FL Combi 1.9 BXE
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez natashBig - czy woskiem można zabezpieczać alufelgi?
Zamieszczone przez lu5asztakze jak znasz jakis dobry wosk,do 100zl.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
A co powinno być podkładem pod wosk na alufelgi?
[ Dodano: Wto 06 Mar, 12 10:38 ]
I jeszcze jedno czym to nakładać, szmatką? Bo widzę jakieś info o aplikatorach, o czym mowa?
[ Dodano: Wto 06 Mar, 12 10:41 ]
Bez wątpienia Collinite 476 jest najbardziej trwałym woskiem samochodowym z jakim będziesz miał do czynienia.
A patrząc na te 3 pod względem trwałości na lakierze i jak najlepszemu zabezpieczeniu na UV i sól w zimę to też ten poorboys najlepszy?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez natashA co powinno być podkładem pod wosk na alufelgi?
Zamieszczone przez natashI jeszcze jedno czym to nakładać, szmatką? Bo widzę jakieś info o aplikatorach, o czym mowa?
a potem po "lekkim przeschnięciu" (poszukaj hasła "test palca") spolerować mikrofibrą.
Zamieszczone przez natashA patrząc na te 3 pod względem trwałości na lakierze i jak najlepszemu zabezpieczeniu na UV i sól w zimę to też ten poorboys najlepszy?
Tak na marginesie - wiosna idzie. Bocianów jeszcze nie widziałem, ale wątek detailingowy na OCP odżyłOctavia 2 FL Combi 1.9 BXE
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zak14najczęściej Dodo Juice Lime Prime.
Zamieszczone przez zak14Tak na marginesie - wiosna idzie. Bocianów jeszcze nie widziałem, ale wątek detailingowy na OCP odżyłCzarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez natashDobra to biorę taki zestaw, proszę o ocenę
Ja ostatnio jestem fanem tego:
Nie najgorzej, zwłaszcza pod względem wydajności, sprawdza mi się też ten:
Środek typu APC do wyczyszczenia plastików, ewentualnych plam z tapicerki i podsufitki itd. też by był użyteczny.
Jest też kwestia myjki ciśnieniowej - masz jakąś ? Wtedy jest jeszcze temat aktywnej piany.
No i akcesoria: rękawica, 2 wiadra, spryskiwacz do zwilżania lakieru pod glinkę, pad do wosku, pady do cleanera i rozprowadzania środka po plastikach, mikrofibry do polerowania po cleanerze i wosku i kilka dodatkowych do innych celów, ręcznik do wycierania po myciu - tak w wariancie minimum, bo listę da się jeszcze dobrze pociągnąć :twisted:Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez natashMam karchera, szampon do karchera
Tak więc proponuję uzupełnienie listy o szampon, pady, spryskiwacz ręczny, przynajmniej próbkę APC - część z tych rzeczy na pewno da się wynegocjować ze sprzedającym jako gratisy.
No i pytanie czy te szmatki wystarczą do wytarcia auta po myciu ? Bo wytrzeć trzeba przed cleanerem - jeżeli woda wyschnie sama to zostaną paskudne zaschnięte krople - "water spots", które znacząco i negatywnie wpłyną na końcowy efekt.Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez natashDobra to biorę taki zestaw, proszę o ocenęZamieszczone przez natashMam karchera, szampon do karchera, rękawice z mikrofibry, szmatki z mikrofibry, gąbki, wiadra.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lu5aszPanowie,ulozylem sobie taki zestawik,co zmienic,a co zostawic.Auto nowe,czarny lakier.
1 szampon MEGUIARS GOLD CLASS
2 cleaner MEGUIARS DEEP CRYSTAL STEP 1
3 glinka BILT HAMBER AUTO CLAY SOFT
4 wosk COLLINITE 476
5 do szyb SHOWCarShine Perfect Vision
6 do szyb RAIN-X
7 plastiki MEGUIARS ULTIMATE PROTECTANT
8 recznik FLUFFY DRYER
9 mikrofibry,aplikatory,CHENILLE MICROFIBER WASH MITT(rekawica do mycia)
Dla mnie DC1 jako cleaner jest b. dobry, dobrze czyści i się na nim dobrze wsio trzyma.
O jakimś quick detailerze można by pomyśleć FK #425 jest bardzo przyjemny i w pracy i w zapachu, a nawet nieźle się rozprowadzał nawet przy -1*C
Komentarz
-
-
Gość
Wazne pytanko :!:
Przed chwila czyscilem felgi w garazu i jedna mi sie wyje... i szlag mnie trafil bo felgi mam w zajebiaszczym stanie i oto jedna dorobila sie uszczerbku, wyglada to tak jakby drobnym srutem strzelic w nia. Pech ze akurat na srodku sa lekko wypukle no i na betonie i piasku tak oto sie stalo. Uszkodzenia nie sa glebokie, bo to chyba dziesiate milimetra beda, wiec moze tylko lakier, ale bardzo widoczne dla mnie.
Podpowiedzcie czy moge do usunac sam, raczej polerowanie samo nic nie da, chyba ze takie mocniejsze stracie wartswy lakieru, ale potem musialbym malnac to miejsce bezbarwnym (??), czy mozna by to tak zrobic :?: Jakis papier (na wiertarke), polerka i lakier.
Podpowiedzcie jak to zrobic, moze chociaz wygladze to troche.
Komentarz
-
Gość
ale chcialbym jak najbardziej zniwelowac "dziurki" a znajac zaprawki to kolor bedzie widac i nierownosci chyba nie wypelni. chyba zeby ja przepolerowac delikatnie czyms? czy wczesniej nie trzeba by wygladzic troche powierzchni dla lepszego efektu??popatrze na necie co to jest.
moze jakas jeszcze propozycja.
[ Dodano: Sro 07 Mar, 12 23:25 ]
czytam tak kosmetyke aut i dam zdjecie z tamtegoz forum jako ze nie mam swoich, ale wyglada to podobnie, tylko u mnie jest tego gesciej, na powierzchni 2,5x2,5 cm
jedyna roznica ze chyba nie widac podkladu tak jakby tylko w lakierze sa nierownosci.
[ Dodano: Sob 10 Mar, 12 18:50 ]
boogoo, dzieki za odpowiedz, nikt inny sie nie kwapil zeby cokolwiek podpowiedziec, czasem na wielki chuj sie to forum zdaje, pipca jak przekupki na targu o pierdolach o konkretnych odpowiedzi nie potrafia zaznajomieni w temacie udzielic.
Dalem sobie rade, zrobilem wpylke bo sie nie obeszlo, przy probie polerowania zjechalem bezbarwny lakier i po czesci baze, ale felga wygada calkiem dobrze. Zadrapania zniwelowalem papierem oczywiscie. Po fakcie przypomnialem sobie ze 5-go aluma ori mam na zapasie nie ruszanego :lol:
Zrobioe podmianke i bedzie git :diabelski_usmiech
Komentarz
Komentarz